„A Konecsni György Kulturális Központ Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház a kiskunmajsai oktatás szolgálatában” TÁMOP-3.2.8/B-2010-0023 című pályázat fenntartásának második évét zárjuk. Immár harmadik éve segítjük programjainkkal a majsai oktatási intézmények oktató-nevelő munkáját.

Idén is hozzájárultunk a Kincskereső kisködmön kötelező irodalom feldolgozásához a tájház adta hiteles lehetőségekkel. A múzeumi órasorozaton az Arany János Általános Iskola negyedikeseivel kerestük Móra kincseit. A tanulókat Holló Tiborné Katika osztályfőnök kísérte el a foglalkozásokra.

A múzeum kincsei közt felfedeztük a pásztorélet, a juhászat, a szűcsmesterség eszközeit, azaz Móra Ferenc családi emlékeit. A tájház kincsei, a füstöskonyha, a tisztaszoba, a kemence és a kenyérsütés eszközei az író gyermekkorát, tápláló gyökereit tapintható közelséggel mutatta be. A kert kincseinek látványa nemcsak a regényt színesítik. A fák, a gyógynövények, a vetemények és a virágok varázsa a Móra család mindennapi teendőinek megtapasztalására adott lehetőséget. A kincskereső diákok végigjárták a tájházban a regény rejtett útjait, míg a titkok nyitja foglalkozáson végre megcsillant a sorok közt elrejtett üzenet. Végül kemencemeleg ételekkel ízlelhetővé vált a mórai múlt.

Köszönjük az iskola pedagógusainak, hogy igénybe veszik a regény feldolgozásának majsai adottságait, és a Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusának, Siposné Györgyikének, hogy idén őket is érdekli a tájházi Kincskereső kisködmön foglalkozás.

Terbe Éva múzeumpedagógus