A Lurkó tánctáborral párhuzamosan egy másik tábor is zajlott Június 27. és Július 3. között városunkban. A Nemzetközi Ifjúsági Médiatáborban kiskunmajsai, valamint Bad Schönbornból érkező német fiatalok ismerkedhettek meg a filmkészítés alapjaival, technikáival.

A tábort elsősorban arra a lehetőségre építették a szervezők, hogy ma már a fiatalok mindennapjainak szerves részét képezi a különféle médiumok felhasználói szintű ismerete, emellett találkozási pontként is szolgálhat Európ a más-más szegletéből érkező fiatalok számára, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, kapcsolatokat építhessenek ki egymás között. Ezeken kívül cél volt továbbá, hogy folyamatos kommunikáció alakuljon ki a különböző nemzetiségű fiatalok között az egyhetes tábor során.

Ennek érdekében a táborozókból négyfős vegyes stábokat alakítottak ki, melyeknek egy-egy 6-9 perces rövidfilmet kellett elkészíteniük egy adott témakörben. A téma ez esetben a párhuzamosságot kihasználva a „Tánc és zene” lett, így a két tábor kiválóan együtt tudott működni egymással.

A német-magyar vegyes stábok az első nap délelőttjén operatőri alapismereteket sajátíthattak el Gyöngyösi Tibor segítségével, majd még aznap egy work-shopon is részt vettek Pócsik Olga képzőművész vezetésével, ahol montázst készítettek „Közös pontok az európai kultúrában” címmel. A második napon a Jonathermál Zrt. Gyógy- és Élményfürdőjében, majd a Sün-Gokart Kft. versenypályáján jártak, valamint az este során a Mayossa Néptáncegyüttes: Átkozott Gyurka című táncjátékának előadásán készítettek felvételeket a Kulturális Központban.

Szerdán Ópusztaszer, valamint Szeged főbb látnivalóinak megtekintése után a Kolompos együttes koncertjén forgathattak a Lurkó tánctáborban.

A csütörtöki és a pénteki nap zömmel a filmek utómunkáival telt, a stábok a felvett anyagok bedigitalizálása után ekkor véglegesítették alkotásaikat, melyeket a záró est során vetítettek le és értékeltek.

A tapasztalatok megerősítették a szervezőket abban, hogy érdemes volt újfajta, európai léptékkel mérve is modern, kreatív és innovatív tematikájú tábort szervezni, mely jól illeszkedik a Konecsni György Kulturális Központ hosszú távú koncepciójába.

A Kulturális Központ szeretne köszönetet mondani Kiskunmajsa Város Önkormányzatának, hogy a testvérvárosi kapcsolatok erősítését célzó európai uniós pályázatának beadásakor támogatásra méltónak ítélte a nemzetközi médiatábor ötletét és forrást biztosított annak lebonyolításához.

Tóth Viktor igazgató