Beszámoló a

Télen fűt, nyáron hűt – a nemezelés művészete (NTP-MKÖ-15-0204) foglalkozásairól

 

Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár

 

Darányi Éva

foglalkozásvezető

 

2015 decemberében indult a „Télen fűt, nyáron hűt – a nemezelés művészete” NTP-MKÖ-15-204 tehetséggondozás pályázat az Arany János Általános Iskola tanulóinak részvételével a Konecsni György Helytörténeti Gyűjteményben Darányi Éva vezetésével.

 

Decemberben két alkalommal tehetségmérést végzett Polyák Zsuzsanna szakértőnk több, mint negyven gyerek részvételével, közülük válogattuk ki – részben jelentkezés alapján is – a program résztvevőit.

Az 5. és 6. osztályokból, nagyobb részt hátrányos helyzetű diákok vettek részt a projektben.

Januárban az első foglalkozáson megismerkedtek a gyapjúval, a nemezelés fogalmával, itt még ismét tehetségmérést is tartottunk a gyakorlati foglalkozás keretében. Január 15-én Nagy Mari és Vidák István, a népművészet mesterei, ifj. Vidák István és Vidák Anna a népművészet ifjú mesterei kiállítása keretében láttak a gyerekek elkészült szőnyegeket, ruhákat, jellegzetes türkmén motívumokkal, megismerték ezek jelentését, és a nemezelés technikai részét is kipróbálhatták.

Februárban a Konecsni Múzeumban Darányi Éva vezetésével apró tárgyakat készítettek a gyerekek. Előbb gyűrű, karkötő, majd labda, hajpánt és színes zsinórok kerültek ki a gyerekek kezei alól. Ekkor ismét ellátogatott hozzánk Nagy Mari, a népművészet mestere, aki tanácsaival, szakmai tapasztalatával a gyakorlatban is segítette a gyerekek fejlődését. A foglalkozások több részből tevődtek össze, az elméleti rész az ő könyveik, videóik alapján jutott el a gyerekekhez. Tanulóink bizalommal fordultak hozzá kérdéseikkel is, és a foglalkozás alatt a magyar népművészet más területével – mondókák, népdalok, néptánc – is ismerkedhettek. A komplexitásra törekedtünk, ezzel vált gyakorlatiassá és életszerűbbé a foglalkozás.

Márciusban már nehezebb feladatokkal is megbirkóztak a gyerekek. Ülőlapok készültek különféle mintákkal, és elkészültek az első formára készülő kis tarsolyok is.

A gyerekek fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérte Nagy Mari, a népművészet mestere, sokszor dicsérte őket, hasznos praktikákat mutatott nekik, így biztosítva a sikerélményt, fenntartva az érdeklődést.

Áprilisban már sapkákat, kispárnákat és kesztyűket is készítettünk több-kevesebb sikerrel. Ekkorra már egyre inkább lehetett látni ki olt ígéret, és ki az, aki tehetségesnek számít a kézművesség ezen ágában.

Májusban az eddig tanultakat mélyítettük el, önállóan készítettek saját maguk által kitalált formákat és mintákat. Az önálló munkáknak volt a legnagyobb sikere a gyerekek között. Készültek hattyúk, malackák, egerek, kispárnák és virágok is.

Május 23-án került sor az „üzemlátogatásra”, mely a népművészet mestereinek otthonában volt Kecskeméten. Itt megnézhették az állandó kiállítást, és kettő nagy szőnyeget készítettek foglalkozás keretében. Emellett megismerkedtek a növényi festés rejtelmeivel, fésültek gyapjút, fontak karkötőt.

A nemezelésen túl nagy élményt jelentett számukra a kirándulás, hiszen a hátrányos helyzetük miatt erre családjukkal alig van lehetőségük.
Júniusra maradt a legnehezebb feladat. Közösen készítettek a gyerekek 2 db nagyméretű nemeztakarót.

Az elkészült munkák szépek, igényesek lettek, a gyerekek büszkén mutogatták az Arany János Általános Iskolában összeállított kiállításukon. Úgy érzem, ez a pályázat nagyon sokat adott a gyerekeknek, nem csak egy iskolán kívüli elfoglaltság volt, hanem egy olyan hasznos időtöltés, ahol a tanulás mellett a tehetség is megmutatkozott néhány diákban. Velük pályázaton kívül jövőre is találkozok egy-egy foglalkozás keretében, hogy a tanultakat tovább tudják fejleszteni.

A további pályázati dokumentumok, illetve a képgaléria, az alábbi linkekre kattintva elérhető:

Beszámoló – foglalkozás vezető

Beszámoló – szakértő

A foglalkozásokról készült képek

Sajtó megjelenések

 

 

image image     image