Honismereti tábort immár negyedik alkalommal rendeztük meg Kiskunmajsán. A táborok résztvevőinek száma évről-évre nő, mely annak tudható, hogy olyan dolgokkal, információkkal gazdagodnak a résztvevők amit az általános iskolai tanterv nem tartalmaz. A történelem tanítás nem terjed ki a hon és népismeretre, pedig a közvetlen lakóhely megismerése épp oly fontos, mint a tágabb világ. A tábor célja, hogy a helybéli általános iskolás tanulók közelebbről ismerjék meg Kiskunmajsa múltját. A tanulók sokkal többet tudnak egy bizonyos történelmi eseményről, mint saját lakóhelyükről. Kiskunmajsát régen valóban kunok lakták, de a törökdúlás után teljesen elnéptelenedett. Csak a tizennyolcadik század közepén lakják be újra, de ezek a telepesek már nem kunok, hanem jászok. Ezek és még rengeteg érdekes tudás birtokába kerülnek a tábor végére ahol vetélkedőn bizonyítják, hogy tartalmasan telt el az egy hét. Eljutnak olyan helyszínekre, helyekre ahova csak a tábor nyújt lehetőséget. (templomtorony, parókia, pincebörtön).
A tábor lehetőséget nyújt a szabadabb tanulásra. Nem iskolai órák vannak, hanem előadások olyan helyszíneken ahol kézzelfoghatók azok a dolgok, amiről tanulnak. A táborba természetesen olyan tanulók jönnek, akiket a történelem a honismeret érdekel. Így egy kicsit könnyebb is, mert olyan dolgokat hall, ami érdekli.

A tábor programja:

első nap:

Szálláshelyek elfoglalása, szobák beosztása, ismerkedés.
A résztvevők maguk döntik el a szobák lakóinak összetételét, természetesen fiúk-lányok külön. Kialakulnak új barátságok, táborvezető, szobaparancsnok van, figyelni kell a szoba rendjére, tisztaságára.

második nap:

Az alapokkal kezdődik a tábor, látogatás az egykori település helyszínére, majd a Konecsni György Helytörténeti Múzeumba.
A városháza és az alatta levő pincebörtön olyan helyek, ahol a tanulók még nem jártak.

harmadik nap:

Kirándulás Ópusztaszerre, a Feszty-körkép megtekintése.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban a körképen kívül megtalálhatók mindazon tárgyak, komplex felépítmények amelyek Kiskunmajsán már nem lehet fellelni. A táborlakók megismerhették, elképzelhették szülőhelyük egykori arculatát régi fényképek, leírások, elbeszélés alapján. A parkban pedig megnézhették, hogyan működött egy szélmalom, hogyan nézett ki egy szatócs bolt, ami Kiskunmajsán is megtalálható volt száz évvel ezelőtt.

negyedik nap:

Kézműves foglalkozás a múzeumban. Batikolás, nemezelés, fafaragás, csuhézás fortélyaival ismerkedtünk ezen a napon. A mai műanyag, tömeggyártós használati eszközök korában érdekes kézzel készített tárgyakat készítettünk. A modern világban a kézimunka egyre jobban háttérbe szorul. A táborlakók nagy érdeklődéssel és odafigyeléssel készítették el a batikolt pólót, a csuhélovat, nemezlabdát és az ügyesebbek fakanalat is faraghattak.
A kézműves foglalkozás alatt kipihentük magunkat, délután kerékpárra ültünk és a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Bodoglári élőhelyén egyedülálló tartósszegfű populációt néztük meg.

ötödik nap:

Látogatás a Tájházba, népi építészet megismerése. Az Ópusztaszeri kiránduláson megismerkedtünk a jellegzetes Duna-Tisza közi építészettel. Sajnos településünkön nem sok napsugaras ház maradt, ami erre a környékre nagyon jellemző volt. Az egyik megmaradt ilyen épületbe látogattunk el, ahol megismerkedtünk a népi építészettel és a ház berendezésével.

A tábor utolsó estéjén a résztvevők számot adtak tudásukról, hogy eredményesen telt el a hat nap. Tábori totón bizonyították tudásukat melyen mindenki jó eredményt ért el.

hatodik nap:

Táborzárás.

Rácz Sándor
foglalkozás vezető