TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0096 „Kreatív alkotóműhelyek a helyi ipar szolgálatában”

A Konecsni György Kulturális Központ ez év márciusában nyújtotta be pályázatát a TÁMOP-3.2.3/A-11/1 kódszámú, az „Építő közösségek” – A közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában című pályázati felhívására, mellyel most 22.412.650 forint támogatást nyert el. A támogatás 100 %-os intenzitású.

A programban négy a kreatív iparral kapcsolatos tevékenység megalapozását és a hozzá tartozó kompetenciák fejlesztését vállaltuk kézművesség, képzőművészet, előadó-művészet és fotográfia témakörben egy-egy alkotóműhely keretében. A négy szakterületben résztvevők együttműködnek, így a multiplikátor hatás is jobban érvényesül majd a projekt során. A fejlesztés hatásaként a településen és térségében a közművelődési programok és a kreatív szektor szerves együttműködéséből új típusú innovációk jönnek létre. Az alkotóműhelyek célja olyan, új szemlélettel rendelkező közösségek létrehozása, amelyek folytonos megújulásra képesek a helyi és regionális értékek megismertetése segítségével.

A képzőművészeti műhely során a fiatalok kreatív látásmódját fejlesztjük és olyan alkotó közösségeket kívánunk létrehozni, amelyet képesek helyi brand-eket, márkákat, maradandó vizuális lenyomatokat alkotni segítve ezzel a helyi szolgáltatókat, vállalkozásokat.

A kézművesség szakterületen a hagyományos kézműves technikák modern és sokoldalú alkalmazási lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a fiatalok, amely hozzájárul a lokális arculat, valamint emblematikus termékek létrehozásához.

A fotográfiai műhely foglalkozásain egy olyan alkotó-folyamatban vesznek részt a diákok, amely során egy új átfogó adatbázis, értéktár készül, mely elsősorban kulturális, a hagyományos tudáshordozók és értékek szemszögéből mutatja be Kiskunmajsát és térségét.

A drámapedagógiai műhelyünk esetében pedig a helyi szellemi, kulturális hagyományok (szokások, történetek) feldolgozásával és értelmezésével a résztvevők kulturális tudatosságát, kommunikációs készségét és önismeretét fejlesztjük.

A foglalkozássorozatok mellett a Kulturális Központnak hosszú évek után lehetősége nyílik a korszerűtlen színháztermének fény- és hangtechnikai fejlesztésére, melynek köszönhetően ezután intézményünk hagyományaihoz méltón tudunk kiszolgálni színházi és zenés produkciókat.