NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

TESTVÉRVÁROSI PROGRAMOK

Kiskunmajsa több évtizede ápolja és bővíti testvérvárosi kapcsolatait. Napjainkra az unió tagországaiban lévő városok közül Bad Schönbornnal, Lommatzsch-al,

( Németország ) Lubliniec-el ( Lengyelország ) Gyergyószentmiklóssal van testvérvárosi szerződése. Ezen kívül az unión kívüli, szerbiai Topolya önkormányzatával van testvérvárosi szerződése.

Gyergyószentmiklós/Erdély

A Keleti Kárpátok mentén, a 25° 35’ keleti hosszúságon és a 46° 43’északi szélességen elhelyezkedő Gyergyószentmiklós létét a Békény pataknak köszönheti.

Bad-Schönborn/ Németország

2020-ban lesz 20 éve, hogy a két város között testvérvárosi szerződés kötetett. Bad-Schönborn Németország nyugati részén fekszik, 100-km-re a Francia határtól, és mindössze 50 km-re a csodaszép Heidelbergtől.

Lommatzsch/ Németország

Lommatzsch városával még a kiskunmajsai Jonathán Tsz. működése idejére tehető a kapcsolat. Először a két település közötti Tsz-ek álltak üzleti kapcsolatban, majd az akkori településvezetők úgy gondolták, hogy hivatalosabbra fonják a szálakat.

Lubliniec/Lengyelország

A Lubliniec város nevének etimológiája egy nemzedékek során átadott legendahoz kapcsolódik. Azt mondják, hogy a város neve Władysław I Opolczyk szavaiból származik, aki a helyi erdőkben vadászott, hogy “Szeretek itt egy várost és egy templomot építeni”

Vajdasági Topolya

Bácska szívében, Magyarország határától 44 km-re délre, a telecskai lösszfensíkon helyezkedik el városunk, Topolya. Itt keresztezik egymást a Budapest-Belgrád vasútvonal és autópálya, valamint a Horvátországot és Romániát összekötő útvonalak.

Ukmerge/Litvánia

Litvániával 6 éve van testvérvárosi kapcsolatunk, azonban igen aktív. A két város között pihenő lehet a lengyelországi Lubliniec. Kiskunmajsát 2015-ben az ukmergei városi napokon a Mayossa Hagyományőrző Egyesülettel képviseltük. A megújuló energia projekt megvalósításaként voltam kint először Ukmergében.