June 11, 2022 - ÁLTAL Admin

Filmklub a Konecsni György Kulturális Központban

Intézményünk eredményesen pályázott „A kulturális intézmények tanulást támogató társadalmi szerepvállalásának erősítésének megvalósítására” – EFOP-3.7.3-16 felhívásra, Projektünk címe: „Kulturális Központban az élethosszig tartó tanulás Kiskunmajsán” EFOP-3.7.3-16-2017-00159.

A jelen pályázat keretében megvalósuló programok célcsoportja Kiskunmajsa felnőtt lakossága, különös figyelmet fordítva a köznevelésben részt nem vevő, vagy onnan kimaradt 16 évesnél idősebb fiatalokra, munkanélküliekre, valamint a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűekre és a gyes-en, gyed-en lévő nőkre. Közülük várjuk az érdeklődőket a Filmklubunkba.

A klub vezetői így ajánlják a programot:
A mai modern világunk egyik jellemzője a rohanás. Pedig az embernek időnként meg kell állnia, hogy feltölthesse a lelkét, felfrissítse testét, gazdagítsa érzelemvilágát és tudását. Ebben a filmnek, a közös mozizásnak, a vitának arról, hogy mit is láttunk, óriási szerepe lehet!!
A szervezők bevallott célja az, hogy létre jöjjön egy olyan kis közösség, amely érzékeli és érti a múlt-jelen és a jövő eltéphetetlen kapcsolatát, vagy adott esetben a hatalom és az egyén viszonyát és annak alakulását.
Természetesen azt tervezzük, hogy néhány olyan filmet is bemutatunk, amelyek a világról szólnak. Nagy kérdései ennek a témának: vajon megmaradhat-e, fenntartható-e a fejlődés? Milyen konfliktusok zajlanak jelenleg?
A magyar filmek esetében – az elmúlt száz év tartalmilag és művészileg legjobb filmjeit tekintenénk meg, ebben fókuszálhatunk 1956 forradalmára és szabadságharcára is. Természetesen a filmhez hozzátartoznak az akciófilmek és a horror is. Néhány film segítségével bepillanthatnánk e filmek eszközrendszerébe, a trükkök technikájába. Kitérünk arra is, hogy a szubjektív tényezők mellett – melyek a világnézet, az ízlés, a felkészültség, az információtelítettség bizonyos mutatói. E filmek megtekintése a vizuális megfogalmazás véglegességével, lekerekítettségével kínál minőségileg szellemi izgalmat.
Ha az idő és a lehetőségek engedik néhány film segítségével betekinthetnénk a magyar animációs film történetébe is pl. Mézga család, Vízipók csodapók című filmek segítségével. Természetesen megkerülhetetlen a világ filmművészetéből egy csokor pl. a Hair, vagy az Eper és vér című filmek. A szervezőkkel együtt azt is gondoljuk, hogy a sorozat végén a klub résztvevőinek kívánságára is bemutatnánk néhány filmet.
Mindezeket előre bocsátva várjuk az érdeklődők jelentkezését Fehérné Dunai-Kovács Erikánál a kulturális központban személyesen, vagy telefonon a +36 70 367-6769 telefonszámon.
Időpontok: 2018. augusztus 22-től 2019. július 31-ig szerdán 18.00-21.00 óráig évi 40 alkalom.

A foglalkozásokat vezeti: Venczel József tanár-filozófus, vendég előadó: Dr. Bognár  Zoltán.